Om Tolvmannabacken

Frågan om en slalombacke i Kisa diskuterades redan på 1930- och 40-talen. En grupp entusiaster ur Kisa Skidklubb ordnade en form av störtlopp längs körvägar och stigar utmed Starberget ner till nuvarande Folkets Park. Starberget hade emellertid sina begränsningar med berg i dagen och delvis söderläge. Snön skulle inte ligga kvar när vårsolen värmde. Ingenjören Sven Thrysin var den som vid vandringar i kisaterrängen upptäckte Tolvmannabacken hösten 1953. Tillsammans med kompisen och lantmätaren Knut Jacobsson gjordes en avvägning av bergsområdet. Snabbt konstaterades att detta var den i särklass lämpligaste platsen för en slalombacke.

Tolvmannabacken är en del av Branäsgruppen. I koncernen ingår också Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn Ski Center och Storstenshöjden.

Kalla fakta om Tolvmannabacken

Antal pister/nedfarter

10

Antal liftar

6

Längdspår

Nej

Skidskola och skiduthyrning

Ja

Barnområde

Ja

Kvällsskidåkning:

Onsdagar till 19.00

Varför namnet Tolvmannabacken?

Det finns flera versioner, men vi väljer att beskriva den mest trovärdiga, förmedlad av Nils Linderbäck, Ängstugan.

Klart är att Tolvmannabacken från början var namnet på en körväg som skar diagonalt över nedre delen av backen. Namnet kom till redan i slutet på 1800-talet. Då byggdes den ovannämnda körvägen för timmer- transporter från skogarna. Där fanns då bergraviner och en fyra meter hög stensättning byggdes upp på en sträcka av ca 50 meter. Det var här som tolv man arbetade, berättar Nils Linderbäck. Så var det med namnet, enligt Linderbäck, som åren 1925-34 arbetade hos nämndeman A H Johansson i Bjärkeryd och som själv vintertid körde timmer på körvägen – Tolvmannabacken.