Hem     Skidåkning     Aktiviteter     Boka     Kontakt     Mat & Boende     Pressrum     Om backen   
     Om 12mannabacken      Samarbetspartners      Om Webbplatsen   

Välkommen till 12mannabacken

Välkommen till 12Mannabcken!

För oss är det självklart är att våra gäster ska trivas och komma tillbaka till oss!

Varje gäst är unik! Vår uppgift är att ge en oförglömlig vistelse hos oss.

Vårt motto är: Gästen i centrum.

hälsar Personalen i 12Mannabacken

Nyhetsbrev

Fyll i formuläret nedan så är du alltid först med den senaste infon om vad som händer i Tolvmannabacken!
 Om 12mannabacken

12mannabackens namn

Frågan om en slalombacke i Kisa diskuterades redan på 1930- och 40-talen. En grupp entusiaster ur Kisa Skidklubb ordnade en form av störtlopp längs körvägar och stigar utmed Starberget ner till nuvarande Folkets Park. Starberget hade emellertid sina begränsningar med berg i dagen och delvis söderläge. Snön skulle inte ligga kvar när vårsolen värmde. Ingenjören Sven Thrysin, inflyttad från Värmland, var den som vid vandringar i kisaterrängen upptäckte 12mannabacken hösten1953. Tillammans med kompisen och lantmätaren Knut Jacobsson gjordes en avvägning av bergsområdet. Snabbt konstaterades att detta var den i särklass lämpligaste platsen för en slalombacke.
Sedan hände allt slag i slag. Man lyckades få markägare - kommunen - att medge en viss avverkning av skog till en fri passage nedför backen av ca tio meters bredd. Nu följde ett par års intensivt arbete med avverkning och stenröjning.
Varför namnet 12mannabacken? Det finns tre versioner, men vi väljer att beskriva den mest trovärdiga, förmedlad av Nils Linderbäck, Ängstugan.

Klart är att 12mannabacken från början var namnet på en körväg som skar diagonalt över nedre delen av backen. Namnet kom till redan i slutet på 1800-talet. Då byggdes den ovannämnda körvägen för timmer- transporter från skogarna. Där fanns då bergraviner och en fyra meter hög stensättning byggdes upp på en sträcka av ca 50 meter. Det var här som tolv man arbetade, berättar Nils Linderbäck.
Så var det med namnet, enligt Linderbäck, som åren 1925-34 arbetade hos nämndeman A H Johansson i Bjärkeryd och som själv vintertid körde timmer på körvägen - 12mannabacken.
Första tävlingen
Lördagen den 22 mars 1958 hölls den första slalomtävlingen i Tolvmannabacken, som då hade byggts till en längd av 400 meter och en bredd av 60-70 meter.
Premiärsegrare blev Asbjörn Linge, en norrman tävlande för SAAB. Kisa Skidklubb fick tidigt ett intimt samarbete med Skidfrämjandets lokalavdelning i Kisa.
Den 9 november 1961 bildades Stiftelsen 12mannabacken med Yngve Kinell som ordförande. Övriga ledamöter var från Främjandet Elias Karlsson och Geisner Nilsson och från Kisa Skidklubb Stig Berg, Arne Carlsson, Inge Larsson och Bertil Carlfors samt en representant från Västra Kinda kommun. Avgörande insatser för backens tillkomst gjorde dåvarande kommunalnämds ordföranden Gillis Johansson som representant för markägaren

[ Tillbaka ]  

   © 12Mannabacken
Besöksadress: Tolvmannavägen, Kisa
Postadress: Ånnaboda 320, 719 41 Garphyttan
Telefon: 019-29 55 00
E-post: info@12mannabacken.com
Orgnr: 556910-5322
Vi är medlemmar i SLAO, Svenska liftanläggningars organisation.